Száraz, repedezett kéz? Íme, a bőrgyógyász tanácsai

Ráncos tenyér, Evolúciós okok miatt ráncosodik az ujjbegy a vízben

Tartalom

  Evolúciós okok miatt ráncosodik az ráncos tenyér a vízben femina.

  ráncos tenyér

  Noha az óvodáskorúak még érdeklődnek, hogy miért ráncosodhat az ujjbegy a vízben, a felnőttek ezt már természetesnek veszik, megszokták.

  Pedig a tudósok is sokat töprengtek már az okán, írja a femina.

  ráncos tenyér

  Sokáig a tudósok is úgy hitték, hogy a faggyúmiriggyel nem rendelkező testfelületek - a talp és a tenyér - vízben történő ráncosodásáért az ozmózis nevű folyamat felel. Ennek értelmében kiegyenlítődik a koncentráció a fürdővíz és a hozzá képest magasabb koncentrációjú, sósabb emberi szervezet között.

  ráncos tenyér

  Újabb kutatások szerint azonban az ujjbegy, a tenyér és a talp ráncosodásának evolúciós okai vannak. A szakértők szerint tehát nem kémiai, hanem idegi alapon zajlik - ezt a nézőpontot támasztják alá azok a vizsgálatok is, melyek rámutattak, hogy a levágott, majd visszavarrt ujjbegy már nem ráncosodik víz hatására.

  ráncos tenyér

  A talpak, a tenyér és ráncos tenyér ujjbegyek ráncosodása tehát szimpatikus idegrendszeri szabályozás alatt áll, a vízben összehúzódó vérerek okozzák. A jelenség evolúciós előnye pedig, hogy vizes környezetben az ember könnyebben tudja megfogni a tárgyakat.

  ráncos tenyér

  A ráncos ujjbegyek közül ugyanis nehezebben csúsznak ki a víz alatt megfogott síkos dolgok, a ráncos talp könnyebb járást tesz lehetővé vizes közegben.